Om ONCE for girls

Butiken startades igång år 1999 i centrum i Jönköping där den finns än idag. Företaget är en detaljist där man köper in tjejkläder från märken som Vila, SisterPoint, Rut & Circle, Pieces och Object och de butiksanställda är relativit unga. Man ville starta en butik med mode men till ett billigt pris vilket slog igenom. Idag har man inte spridit företaget vidare men man har startat en webshop där alla privatpersoner från Sverige få handla men målgruppen är yngre kvinnor. Butiken, i Jönköping, är liten och mysig där man format en ganska avslappnad stil med mycket moderna kläder.

SWOT-analys:

Strengths: En egen webshop är till en fördel då vem som helst inom landet kan beställa och inte endast de som besöker den fysiska butiken. Även de kända märken som ONCE for girls har på sina produkter ger kunderna ett bra omdöme då många vet kvaliten på varan och att varorna är ett billigt alternativ till mode. Att butiken funnits några år kan vara bra då de arbetat upp ett starkare varumärke men även vet vad de mer behöver satsa på, samtidigt som man förhoppningsvis har en tryggare kundkrets som kommer tillbaka. Företaget har yngre anställda som försäljare vilket ger ett fräscht utseende då kundgruppen är yngre kvinnor och kunderna har troligtvis lättare att be om hjälp och känner likaså ett starkare förtroende för den anställde, eftersom man kan ana att även denne skulle kunna använda liknande klädesplagg. Geografisk sätt så ligger butiken relativit bra då de förekommer i närheten av andra butiker med samma målgrupp. 

Weakness: En svaghet hos ONCE for girls är att de finns endast en butik och webshop, vilket gör att man inte syns lika väl som klädföretagsjättar, vilka har massa butiker och webshop. ONCE har därför inget starkt varumärke, möjligvis i Jönköping stad men inte utanför de geografiska området. Därför kan webshopen vara svår att vidareföra än de som redan är kunder (och troligtvis kommer från de geografiska området). En annan svaghet kan vara att de produkterna de säljer inte uppnår den högsta kvalitén. Den fysiska butiken är inte stor i arean och kan vara svårt att öka intaget av varor om detta skulle vara behövligt, vilket är till företagets nackdel.

Opportunites: De har möjligheten att starta fler butiker för att sprida ut sig. Webshopen är även en uppåtgående trend som används ännu mer bland konsumenter och på så sätt får man fler kunder och man kan även nå ut till fler i kundgruppen. Om man kan göra en satsning på marknadsföring kan företaget spridas och växa otroligt mycket. Eftersom ONCE for girls endast är detaljist skulle man kunna gå utanför ramarna och bilda ett eget märke, då man kan slå ihop vad kunderna önskar och vad de märken de köper in tillverkar och kombinera det i ett. När butiken är så pass nära kunderna skulle man tydligt veta vad just de tycker om. Om ONCE for girls vill hålla butiken liten och inte utöka den till fler städer, vilket också är en möjlighet, kan man satsa mer på att antingen byta till en större lokal eller skapa en djupare känsla av närhet i sin nuvarande butik. Man skulle även kunna göra en kampanj för studenter, då Jönköping innehar ett flertal studenter på grund av högskolan, för att de gärna vill ha trendiga kläder till ett mindre pris. 

Threats: 
De märkerna som ONCE for girls säljer av säljs även på flera andra kända butiker såsom VeroModa och Vila där de har fördelen att de ingår i en kedja som är känd, vilket inte ONCE for girls är. Därför kan det vara svårare att jobba upp ett starkt varumärke och skilja sig på marknaden när de finns likande butiker som är ledande och mycket större. Eftersom de finns många klädbutikskedjor som säljer större mängder än ONCE for girls kan det också vara svårare för butiken att prispressa sina varor om de större kedjorna sänker priserna. Demografi och lågkonjuktur är alltid ett hot för företag, även för ONCE for girls.
 
1 Amanda:

skriven

Hej Filippa!
Tycker att din SWOT-analys är mycket bra och jag har inga större invändningar. Du får med relevanta exempel under alla rubriker som även passar in i de tankar man själv får om ONCE for girls som kund. Unga anställda är bra på många sätt men kan det möjligtvis vara en nackdel att det är mest unga anställda där, att de kanske inte har samma arbetserfarenhet som lite äldre har?
Väldigt bra gjort i alla fall :)

2 Selma Topalovic:

skriven

Hej!
Jag tycker din swot-analys är bra och välarbetad, den hade kanske kunnat vara lite kortare eller i punktform, det hade varit lättare att läsa. Jag vet inte om jag hade tagit upp "unga anställda" som styrka bara, tror du inte det kan vara en nackdel då många kanske ser företaget som oseriöst eller att de unga anställda inte är så kunniga?
Jag tycker du har med bra exempel under varje rubrik och förklarar väl vad du menar. En bra analys! :)

3 Sanna:

skriven

Hej Filippa!
Jag gillar din SWOT-analys och jag har inga stora problem med ditt innehåll. Du har fått med bra faktorer . Det enda som jag egentligen skulle vilja poängtera din struktur. Precis som i Amandas analys så skulle jag vilja se din text i punktform. Med allt i en text så där så tappar jag bort mig och får börja om att läsa.
Annars, skitbra!

4 Edina:

skriven

Hej Filippa!
Generellt tycker jag att din analys är väldigt bra skriven. Du uttrycker dig så att vi andra förstår. Men något som jag skulle vilja påpeka är som de andra säger att det blir lite svårt att hänga med i texten eftersom den är så pass lång. Det skulle nog varit lättare att hänga med om du haft de olika delarna i punktform. Men annars så är det en jättebra analys och jag tycker att du har gjort bra ifrån dig! :)

5 dzenita:

skriven

Hej!

Du har skrivit det väldigt formulerat och du har fått med dig viktiga saker i din text. Det enda du behöver ändra på är att skriva svagheter och det i punktform.

Kommentera här: